Într-o postare pe Facebook, primarul Capitalei anunță cu bucurie că lucrările la construcţia din Aleea Modrogan nr. 1, acolo unde se află şi sediul central al PNL, rămân suspendate. Din câte susține Nicușor Dan, ar fi vorba despre o decizie luată în instanță de magistrații Curții de Apel București.
Nicușor Dan nu se mai bucură de aceeași încredere din partea liderilor Partidului Național Liberal, formațiune care l-a susținut în campania electorală pentru Primăria Capitalei.
„Lucrările la construcţia din Modrogan 1 rămân suspendate. Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea dezvoltatorului de suspendare a deciziei de oprire a lucrărilor. Am reuşit să oprim speculaţiile imobiliare ale vechii administraţii. În acelaşi timp, am aprobat în acest mandat zeci de cereri de dezvoltări urbane corecte pentru zona istorică a Bucureştiului. Este dovada faptului că lucrurile se pot face şi altfel: legal şi fără mutilarea spaţiilor verzi sau a zonelor încărcate de istorie”, scrie Nicușor Dan pe Facebook.
Anul acesta, în 11 iulie, și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunţa că şantierul din curtea sediului central al PNL a fost sistat de instanţă.
„Judecătorii au oprit betonarea din Aleea Modrogan nr. 1A, grădina Vilei Filipescu-Brâncoveanu, monumentul istoric din curtea sediului central al PNL. Justiţia a făcut treaba Prefecturii Bucureşti şi a Inspectoratului de Stat în Construcţii, două instituţii care au asistat impasibile la distrugerea unei zone cu un grad maxim de protecţie, cu toate că au fost sesizate de Primăria Sectorului 1”, puncta Clotilde Armand pe Facebook.
Tot atunci, primarul Sectorului 1 menţiona că în ianuarie 2021 a început demersurile de verificare a documentaţiei elaborate de funcţionarii din subordine pentru şantierul din Aleea Modrogan 1A.
„Pentru mine este ireal cum nimeni nu a văzut că s-au tăiat zeci de copaci şi cum a răsărit un şantier în curtea sediului central PNL, într-o zonă mega-protejată de lege” – Clotilde Armand
Potrivit lui Armand, Vila Filipescu-Brâncoveanu reprezintă un monument istoric „cu grad maxim de protecţie”, iar conservarea sa este obligatorie.
În 2019, Clotilde Armand acuza Consiliul General al Municipiului Bucureşti că a aprobat construcţia de „locuinţe colective” în zonă, deşi parcela face parte dintr-un „spaţiu verde amenajat”.